Tokat Deveciler Hanı
Fatih Mehmet Paşa Hanı Takyeciler Camii’nin güneyinde, Yağıbasan Medresesi’nin batısında yer alır. Kitabesi bulunmamaktadır. Hanın mimarisinin ve giriş kapısının iki yanındaki nişlerin üstündeki mukarnasların tarihi gelişimleri; uygulanan mimari ve süsleme teknikleri değerlendirildiğinde Çelebi Mehmet (1413-1421) veya oğlu II. Murat (1421-1451) döneminde yapılma olasılığı yüksektir. Çünkü aynıdönemlerde aynı bölge yoğun bir imar faaliyeti olmuştur. Ynı dönemden günümüze kalan birçok eser bulunmaktadır. Eser, Fatih Sultan Merhmet Vakfına kayıtlıdır.
Han iki katlı olarak yapılmış, giriş kısmı kuzey cephesinin ortasındadır. Giriş kapısının önünde üzeri kubbe ile örtülmüş bir alan bulunmaktadır. Bu alanın her iki yanında üzerinde mukarnas süslemeler bulunan nişler bulunmaktadır. Kapının iki yanında yola cepheli doğu yönünde 10, batı yönünde 5 dükkan bulunmaktadır. Avluya üstü tonozla örtülü alandan geçilmektedir. Alt katta 27 oda, bir hela, üst katta ise 28 oda bir hela olmak üzere 55 oda ve iki heladan oluşmaktadır. Her odada eşya koymak için bir dolap nişi ve ocak bulunmaktadır.
Hanın doğu yönünde avlunun doğusunda bulunan kapıdan geçilen iki büyük tonozla örtülü develik kısmı bulunmaktadır. Develik kısmının dış kapısı yenileme sırasında kapatılmıştır. Günümüzde bu kısım konser/konferans salonu olarak kullanılmaktadır.
Tarihi İpek Yolu üzerinde bulunan han, döneminin tek kişilik konaklama imkanı sunan en eski şehir hanlarındandır.